DOVER HEIGHTS
SEMI

Our client is a well known eastern suburbs real estate agent. He and his wife were so pleased with the results of the first home we designed for them two years previously, that they took the opportunity of purchasing another semi two houses away, as they loved the neighbourhood, and the fact that their children had many friends in the street.

We added a new upper level of bedrooms and bathrooms, while opening up the lower living level internally and towards the new rear patio, garden and pool. They had a great collection of furniture and art pieces, and our mission was to create a bright open relatively neutral environment to highlight these. The central piece is a beautiful antique Chinese lacquered screen bought during a buying trip to China by the wife, a fashion merchandiser and buyer.

The unifying and binding design element is a service ‘spine’ on the lower level along the length of the shared party wall of the semi. This starts as a built-in desk in the street-facing study, becoming a powder room and laundry, before the transition into the kitchen pantry, which we pulled out in a palette of timeless natural autumnal colours as a foil to the white interior. This then thickens out to become a sculptural landing to the new staircase with

vertical timber battening, with a break for the central Chinese screen. The spine then becomes a highly articulated fireplace and storage unit, culminating in a built in barbeque on the rear patio.

ARCHITECTURE
INTERIOR

Michael Folk Architects & Interiors. Proudly created with Wix.com