HERITAGE APARTMENT
BUILDING
POTTS POINT

We were commissioned to design the renovations for this apartment in a recently awarded heritage building in Potts Point. It has been 4 years in the making, with the

dining/living/bedroom areas completed 2 years ago, and the kitchen and bathroom completed in 2018. Our vision was to respect and reflect the international style of the 1948 building, but with a more contemporary edge. It involved the close liaison with ourselves and the owner’s hands-on involvement and immaculate curatorial eye. 2 sets of committed and professional builders and their tradespeople completed the two renovations. It was a

true privilege and joy whereby we got to wear both our architects and interiors architect's hats to bring this dream project together.

Stage One:

This saw us convert the second bedroom into a dining room, while opening up the existing enclosed sunroom’ balcony into the dining space. We selected the Max Sparrow dining table and Ralph Lauren chairs from Coco Republic, with a custom designed drinks cabinet in a

polyurethane with a marble top, bronze semi-circular key plates, finished with passimenterie tassels. The Mirror is by Delli’s Furniture, with a bronze drinks tray from Mezei, and Baresque grass cloth wallpaper. The artwork is ‘Burning Tree, Exodus 3’ by Alexander McKenzie. A family heirloom Persian carpet ties the room together.

A suite of new wall and ceiling lights was purchased, with the original chrome finish recoated with a hand finished aged bronze.

The dramatic steel framed living room windows capturing harbour views, were highlighted with a linear built in day bed/bookcase, with assorted imported cushions echoing the bronze theme throughout. The rear of the room provides a cosy anchor, with a custom designed sculptural bookcase for the owner’s large book collection. The side wall carries through the dining room grass cloth wallpaper, with a Gymea Lily watercolour by Angela

Lober. The organic Italian ‘Hug’ arm chairs are by Georgetti, the Banc sofa from Fanulli, and Polyform Jean-Marie Massaud coffee table from Space. The whole space is held together with a made to measure carpet from Rug Establishment.

The Bedroom was refurbished with a daybed/bookcase, new joinery and new furniture, while the hallway was painted in an indigo blue, with black track lights, with a new laundry created inside the old linen cupboard, with artwork by Neil Fraser.

Stage two:

We gutted the kitchen, optimising storage, with polyurethane joinery echoing the curves of the kitchen and building. A specially imported Brazilian granite benchtop is the hero, with bronze mirrored splashbacks optimising the harbour and district views. Rusted Corten Steel was used as highlights for custom designed shelving, handles and the fin alongside the fridge.

The bathroom was gutted, with the layout retained. It is finished in simple cream travertine floor tiles, offset with the same granite benchtops with a large slab creating the nib wall for the shower, with tapware finished in aged bronze and matt black.

 

The sunroom was reclaimed as a balcony since all the external windows of the building were replaced, with magnificent new black steel framed doors providing a framed harbour view with access to the patio, and furniture by Tait.

INTERIOR

Michael Folk Architects & Interiors. Proudly created with Wix.com