BRONTE TOWNHOUSE

This project is the second of 4 we have undertaken for the same clients over the years, starting with their first home after they got married. They purchased a small walk up red brick apartment block on a hill above Bronte with stunning views towards Tamarama beach. The apartment building was raised to the ground to make way for 2 luxury townhouses. The aim was to optimise the use of the land and to take full advantage of the unobstructed ocean views. Not only does the property slope steeply down the street, but it also slopes up from the street towards the rear boundary.

The topography dictated the massing, and, with the overlay of local planning requirements, this resulted in two four story residences. Of paramount importance was the need to break the scale of these tall buildings, especially when viewed from the street. Given the value of the land and location, each townhouse has its own identity and individual expression within a unified architectural language.

This resulted in a simple white modernist sculptured composition, with recycled timber beams and pergolas

providing a contrast to this stark palette. The forms of these co joined townhouses have been articulated to

break the scale and height, providing interest to both the street as well as the rear gardens and pools. white

building forms.

Massive earthworks cleared the way for a pair of double garages and external street entries clad in sandstone,

a material used extensively in many terraced properties and roads in the vicinity. Both apartments have generous terraces on the first floor level to afford an engagement with the beach views down the street.

Working with the sloping land, each layout differs, in that the lower townhouse has its pool and garden located on the first level, , with the neighbours’ garden and pool located an additional story above this one.

Both buildings are crowned with extensive loft suites, providing expansive views over the beach and district.

These spaces are carved into sloped sculptural rooves, all clad in natural European zinc.

One was sold upon completion, and they lived in the other one for a few years, till they found the land for us

to create The Vee House.

After the sale, the new owners commissioned us to further upgrade their property, including closing in the entry courtyard on the first level to create a large hallway, with the en suite enlarged above this space, together with a walk through dressing room.

One of the new owners is Swedish, and she had a strong interest in interior design. While we designed and selected the hard surfaces and built in furniture/joinery, she added her own style to the furnishing .

They too eventually moved to a larger home with two new young children. Such is the appeal of this property, that it went onto the market on a Friday , and was sold for a record $6.4 million in the spring of 2017, which was featured in the Property Section of the Financial Review.

ARCHITECTURE
INTERIOR

Michael Folk Architects & Interiors. Proudly created with Wix.com