BACK TO FRONT 
GREENWICH HOUSE

We were approached by these clients through the Greenwich village grapevine, a tightly knit community, having worked on several homes in the area. They already had some plans drawn up by a draftsman, who did not optimise the unique property and location.

The existing property is a federation home, and it had poor planning and circulation. The living areas faced the small front garden, with the bedrooms, a large deck and bathrooms facing the larger rear garden, pool and adjacent reserve. The existing basement was very

low and dark. A later upper floor addition accommodates the children’s ‘bedrooms.

We reconfigured the entire layout, adding a double garage to the street frontage, which allowed us to create a serene and private front courtyard accessing the entry via a gatehouse. The internal planning was reversed, with the main bedroom suite relocated to the front in what was the living room, accessing the new front courtyard. A new kitchen and dining pavilion was added to the side of the home. This acknowledges the history of the home with its solid new sandstone base elements, topped with a steel framed structure with substantial glass doors and windows and a soaring pitched ceiling. The rear bedrooms became the living room, opening onto the beautiful traditional rear roofed deck overlooking the pool and surrounding reserve.

A new glazed stairway was created to provide better access to the bottom level family room, billiard room, kitchenette, bathroom and wine cellar. The floor was lowered in this area to provide a higher ceiling, with existing sandstone walls further exposed and cleaned

to provide a textural contrast the the new crisp white walls.

 

New generous glass doors and windows on this level bringing in the light and providing much improved direct access to the lower level patio and the pool.

The upper level was maintained, with internal refurbishments to the bedrooms and bathroom, with a new central hallway at the bottom of the stairs on the entry level re-defined with the design of a coffered ceiling and dramatic pendant light.

Unlike most of our work, the owners chose to commission a separate interior designer, Kathryn Burrows Interior Design . We designed the layouts of the wet areas, kitchen and laundry, with Kathryn selecting the finishes and curating the soft furnishings.

For us, it feels as if we have unlocked the full potential of the home, allowing the owners to

live in a home that fully engages in the light and beauty of its location.

ARCHITECTURE
INTERIOR

Michael Folk Architects & Interiors. Proudly created with Wix.com